Sjaak van der Tak stopt eind dit jaar als voorzitter van land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland. Zijn termijn loopt dan af en hij heeft besloten niet op te gaan voor een volgende periode.

“Zo’n opdracht kun je alleen waarmaken als je je daar 100 procent voor inzet. Maar daardoor legde het ook een groot beslag, op mezelf en op mijn gezin en familie. Nu ik 67 ben geworden, heb ik het besluit genomen om een stap terug te zetten”, laat Van der Tak weten in een verklaring.

“Óók vanwege het feit dat er in politiek Den Haag de komende maanden veel zal veranderen”, voegt hij daaraan toe. Van der Tak denkt dat het “effectiever en wenselijker” is als er dan een nieuwe voorzitter is die alle veranderingen vanaf het begin mee kan maken.

LTO lag dwars bij landbouwakkoord met kabinet Rutte

De oud-burgemeester van de gemeente Westland begon in 2021 als voorman van de boerenorganisatie. Het was een rumoerige periode met veel boerenprotesten in het land. Eerder dit jaar onderhandelden LTO en andere brancheverenigingen uit de landbouw nog over een landbouwakkoord. Die onderhandelingen zijn geklapt toen LTO uit de overleggen stapte.

Het overleg ging over het verduurzamen van de landbouw tot 2040. Het kabinet wilde minder uitstoot van stikstof en CO2, de boeren duidelijkere regels en goede prijsafspraken. Volgens Van der Tak ging het mis omdat het akkoord te weinig perspectief zou bieden aan boeren en hun bedrijven.

Het bestuur van LTO zegt met grote waardering terug te kijken op de voorbije periode en roemt onder meer de "verbindende kwaliteiten" van de CDA'er, waardoor LTO "als één blok" kon blijven opereren. Toch was er de laatste jaren ook grote verdeeldheid onder Nederlandse boeren. Actiegroepen als Agractie en Farmers Defence Force (FDF) kozen een eigen koers.

Bart Kemp van Agractie noemt het "logisch" dat Van der Tak gezien zijn leeftijd met pensioen gaat. Op zich maakt het de boerenactivist niet uit wie er bij LTO de leiding heeft. Hij vond LTO de voorbije periode wel te veel zoeken naar een politiek compromis, in plaats van dat de organisatie zich hard maakte voor wat boeren volgens hem echt willen.

"Die kritiek leefde ook steeds sterker binnen de eigen gelederen van LTO. Daarom stapte LTO uiteindelijk uit het overleg voor een landbouwakkoord", aldus Kemp. Hij hoopt dat de nieuwe voorzitter van LTO iemand wordt "die weet wat het is om in deze tijd boer te zijn, dus geen beroepsbestuurder, maar iemand met zijn poten in de klei of in het zand".

LEES OOK: Boeren slaan alarm om combinatie van hogere prijzen: energie, veevoer én kunstmest duurder